En dan ga je praktijkexamen bromfiets doen. Voor het eerst. Of misschien is het een herexamen. Check vooraf of je alle benodigde documenten bij je hebt. En zorg dat je op tijd aanwezig bent op het examencentrum. Dat geeft rust.

Meenemen naar het examen

Je geldige identiteitsbewijs. Zonder identiteitsbewijs kun je geen examen doen;

Je geldige theoriecertificaat AM;

De officiële uitnodiging voor je praktijkexamen.

Hoe verloopt het praktijkexamen?

Een praktijkexamen bromfiets duurt totaal 45 minuten. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent (ongeveer 15 minuten van tevoren). Dat geeft rust, zo vlak voor je examen. Ga zitten tot je examinator je roept. Je legt het examen af op een bromfiets (geen snorfiets, trike of quad). Je rijinstructeur mag meerijden (op een eigen bromfiets) en bij het eindgesprek met de examinator aanwezig zijn. Het examen verloopt zo:

Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt.

Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je theorie-examen.

Je krijgt van de examinator een ontvangertje (dit is een oortje daarmee kun je de aanwijzingen en opdrachten van de examinator tijdens de rit horen.)

Hierna begint de rit. Die duurt ten minste 25 minuten.

De examinator volgt je op een bromfiets.

De examinator toetst of je vlot, veilig en zelfstandig kunt deelnemen. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.. De examinator let onder andere op:

- Je beheersing van de bromfiets

- Kijkgedrag

- Of je op de juiste manier voorang verleent

- Inhalen, rijden op kruispunten en berijden van rotondes

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum aan tafel te horen of je geslaagd bent.